Bejelentkezés magánrendelésre e-mailen

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Rendelési idő: kedd és csütörtök, 13-17 óra

Fogamzásgátlás

Ez az a téma, amiről nem lehet eleget beszélni. Senki sem szeret rettegni a ciklus végén, hogy vajon megjön-e a menstruáció vagy a nem kívánt terhesség réme igazolódik be.

A pozitív menotesztet látva végigjárni procedúrát, a műtétet. Bizony sok nőnél komoly lelki terhelést is okoz ez, hiszen sokan anyagi megfontolásból nem vállalják a babát.

Milyen megoldások vannak a nem kívánt terhesség megelőzésére?

Sajnos nálunk a társadalombiztosítás nem támogatja egyik fogamzásgátló kezelést sem. A legolcsóbb tabletta 3 havi adagja is 3000 Ft körül van.

A sürgősségi tabletta csak „katasztrófa elhárítására” való, mert sokkal jobban megzavarja a hormon-rendszert, mint a naponta szedhető, sokkal drágább is, és nem is olyan biztonságos. Ezt havonta egyetlen alkalommal lehet alkalmazni, de ha megtörtént a védekezés nélküli aktus, akkor sokkal jobb használni, mint várni a végkifejletet.

Létezik injekciós fogamzásgátlás is, ami viszonylag olcsó és 3 hónapon át megoldja a problémát. Hátránya, hogy az első hónapokban vérezgetéssel jár később pedig szinte nincs is menstruáció mellette.

A méhen belüli eszköz 5000 Ft. körül van és legalább 6 évig használható. Előfordul mellette terhesség és gyakoribb a méhnyálkahártya gyulladás is, ezért erről fel szoktuk világosítani a nőket.

A petevezetők lekötése azoknak ajánlható, akik már nem akarnak gyermeket és akiknél valamilyen betegség az életet veszélyeztetné teherbe esés esetén.

A hüvelybe helyezhető spermium-ölő hatóanyagokat az óvszer mellett és önmagukban is alkalmazzák. Hatékonyságuk közel sem éri el a tablettáét, de az óvszert kiegészítve javítja annak hatékonyságát- ha az óvszer esetleg elszakadna.

Az óvszer használatát valóban mindenkinek meg kellene tanulni, hiszen nemcsak a terhességtől, hanem a szexuálisan átvihető betegségektől is véd. Fiataloknál gyakran látom, hogy nem ismerik ennek a jelentőségét és még azok sem használják, akik viszonylag gyakran váltogatják partnereiket vagy alkalmi partnerrel történő szexuális együttléteket is kedvelik. Nemcsak kellemetlen folyásokat lehet megelőzni vele, hanem a később esetleg meddőséget okozó Chlamydiát is. A humán papillóma vírusról egyértelműen kimutatták, hogy szerepe van a méhnyakrák kialakulásában.

Mindig igyekszünk a leginkább testre szabott megoldást megtalálni, mivel a választott fogamzásgátló módszert évekig alkalmazza a nő ideális esetben. Fontos tehát hatékonysága, elérhetősége, és az, hogy minél kevesebb mellékhatása legyen.

Közösség

Kövesd oldalamat a közösségi médiában...

Magánrendelés

Család és Nővédelmi Tanácsadó

Cím: 6600 Szentes, Ady Endre u. 18.