Bejelentkezés magánrendelésre e-mailen

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Rendelési idő: kedd és csütörtök, 13-17 óra

Hogyan válasszunk fogamzásgátló tablettát?

Nem mindenki tudja, hogy az első fogamzásgátló „tablettát” indiánok találták fel. Valahogyan rájöttek, hogy azok az asszonyok, akik gyakran eszegettek jamgyökeret, nem estek teherbe.

Nagy felfedezés lehetett ez, hiszen a kevés táplálék és a szülés veszélyei behatárolták azt, hogy hány gyereket tud felnevelni egy család. Ez az anyag volt a kiindulása a gyógyszeripari fejlesztésnek.

Manapság nagyon sok tabletta közül válogathatunk és így a választás egyénre szabott lehet.

A legfontosabb szempont, hogy ne ártsunk magunknak a tabletta szedésével. Dohányosoknak sajnos nem ajánlható a tabletta, mivel az ereket – a szív koszorús ereit is – a dohányzás nagyon rongálja és ehhez a tabletta hatása nem egyszerűen hozzáadódik, hanem megsokszorozza a szívproblémák veszélyét. Trombózis és májbetegség is ellene szól ennek a fogamzásgátlási módszernek.

Talán kevesen tudják, hogy a tabletta bizonyos esetekben kifejezetten hasznos lehet. Ilyen a policisztás petefészek, ami vérzészavarral, cukor-anyagcserezavarral szőrösödéssel, terméketlenséggel és elhízással járhat. Ezeknél a nőknél a folyamatos szedés a tünetek csökkenése mellett a későbbi teherbeesés lehetőségét javítja.

A menstruáció előtti idegesség ingerlékenység vagy alhasi panaszok szintén nagyon jól reagálnak egyik-másik fogamzásgátlóra.

Mi nők, nagyon félünk a hízástól és bizony van mindenkinek olyan ismerőse, aki elmondása szerint a tablettától hízott el. Az a tapasztalat, hogy nagy különbségek vannak egyes tabletták között de egyének között is. Van, aki hajlamos erre és van, aki nem. Olyat is láttam, aki szülés előtt hajlamos volt rá, után évekig szedhette, mégsem hízott egy kilót sem.

Van már a piacon természetes hormont tartalmazó fogamzásgátló is, ami talán előnyösebb fejfájással küzdő nőknél.

Vajon meddig lehet fogamzásgátlót szedni?

Érdekes, hogy milyen nagy eltérés van egyes nők biológiai kor és évei száma közt. Van, aki 50 évesen rendszeresen menstruál és csak annyira „öregek” a sejtjei, mint más 40 évesnek és fordítva is: van, olyan is, akinek a teste 50 évesen „60 éves”. Ezért érdemes egyénileg meghatározni a tabletta szedésének abbahagyását.

Előfordul, hogy valaki akkor hagyja abba, amikor már a változókor is elindul. Ilyenkor kellemetlen hőhullámok, éjszakai izzadás, ingerlékenység és memóriazavar jöhet létre. Ebben az esetben ajánlható, hogy lassan állítsuk le a hormonbevitelt: a fogamzásgátlóról hormonpótlásra térjünk át és csak utána hagyjunk el minden külső segítséget – ha feltétlenül hormonterápia nélkül akarjuk a változókor után időszakot átvészelni.

Közösség

Kövesd oldalamat a közösségi médiában...

Magánrendelés

Család és Nővédelmi Tanácsadó

Cím: 6600 Szentes, Ady Endre u. 18.