Bejelentkezés magánrendelésre e-mailen

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Rendelési idő: kedd és csütörtök, 13-17 óra

Gombás hüvelygyulladás

A gombás hüvelygyulladás nagyon gyakori elváltozás, ami igen sok kellemetlenséggel jár. Általában túrós állagú fehéres folyást tapasztalunk és erős viszketést. Súlyosabb esetben a hüvelybemenetben és a combhajlatban is lehet piros, hámló gombás terület. Hajlamosít rá az antibiotikumok szedése, mert a hüvely baktériumflórájának az egyensúlyát megbontja.

Nyáron a vizes fürdőruha is elősegítheti, amit nem nagyon szeretünk cserélni a strandon. Sokan nem is gondolják, hogy a visszatérő fertőzésben jelentősége lehet az allergiának, ami létrejöhet  például illatosított tisztasági betétekre, habfürdőre, mosószerekre, fogamzásgátló habokra és zselékre, ritkán az óvszerre sőt a klóros uszodavíz is kiválthatja. A hüvelyöblítés sem szokott jót tenni ebben az esetben.

Nőkben különösen gyakoriak a Candida albicans gomba által okozott gombafertőzések. A Candida albicans természetes módon jelen van a bőrön, és a belekben. E területekről a gomba a hüvelybe juthat. A gombafertőzések általában nem terjednek nemi úton, de néha találkozunk a partnerén i apró piros pöttyökkel a hímvesszőn, melyet hámló szigetek vehetnek körül.

Visszatérő gombás fertőzéseknél fokozza a hatékonyságot a partner egyidejű kezelése. Ilyenkor a kezelést szájon át érdemes folytatni és a cukorbetegség irányában is javasolt vizsgálni a pácienst. Antibiotikumok szedés is hajlamosít erre az elváltozásra: a szájon át szedett antibiotikumok elpusztítják a gombák növekedését gátló baktériumokat a hüvelyben.

A nők gyakran próbálkoznak meg öngyógyítással patikában kapható készítményekkel. Gyors segítség ez nyaraláskor és ha szerencsénk van, akkor meg is szűnik a panasz. Akkor is érdemes használni ezeket a készítményeket megelőzésképpen, ha a fürdőruha kidörzsöli a combhajlatot, így nem alakul ki pirosló, hámló égő-viszkető terület. Ha a probléma nem szűnik meg vagy túl gyakran tér vissza, érdemes szájon át szedhető gyógyszerekkel gombaölő kúrát folytatni.

Gyakori kérdés, hogy lehet-e szexuális életet élni ilyen esetben

A kezelés legjobb esetben mindkét felet érinti. 4-5 nap után, amikor a tünetek alább hagynak már együtt lehet a pár, de ilyenkor is érdemes síkosításról gondoskodni. A helyi gombaölő krémek nagyon jók erre a célra, kivéve, ha a pár óvszerrel védekezik, mert akkor a krém alapú síkosítás árt azt óvszernek és elszakadhat. Ha nem síkosítunk és esetleg gyengébb a nedvesedés, a keletkezett mikro-sérülések újabb kapuk a gát bőre felől érkező gombáknak és így gyakoribb a visszaesés.

A szexuális panaszokkal – mint például csökkent nemi vágy – orvoshoz forduló nők egy része elmondja, hogy akkor kezdődött a problémája, amikor hosszabb ideig nem sikerült meggyógyulnia a gombás fertőzésből és elkezdte kerülni a szeretkezést – mivel az fájdalmas volt. Semmiképpen se várjuk meg, hogy idáig fajuljon a helyzet. A gyógyszertárban, szakorvosnál vagy a háziorvosnál biztosan kapunk segítséget.

Közösség

Kövesd oldalamat a közösségi médiában...

Magánrendelés

Család és Nővédelmi Tanácsadó

Cím: 6600 Szentes, Ady Endre u. 18.