A magánrendelés megszűnt

2024-től a Szentesi Kórház nőgyógyászatán dolgozom - és a Szegedi Egyetemen is. Az ambulancia telefonján lehet bejelentkezni. Érdekes lesz újra a kórházban, és reméljük hasznos lesz a betegeknek is!

Szauna és terhesség

A kismamák egy része megszokta, hogy melegebb időben is napozik vagy télen szaunázik. Előfordult már, hogy 34 hetesen valaki úgy gondolta, hogy szaunával „méregteleníti” a szervezetét, mert kezdett vastagodni, vizesedni a bokája.

Árt-e a hő a babának? Igen!

Fontos tudnunk, hogy már egy 10 perces szauna is veszélyes mértékben megnöveli a hőmérsékletet. Ahogyan az anyuka pulzusa megemelkedik, a baba pulzusa is emelkedhet, ami annak a jele, hogy ő is birkózik a magasabb hővel.

Kimutatták, hogy a terhesség első harmadában az emelkedett hőmérséklet fokozza a gerinc fejlődési rendellenességeinek kockázatát, tehát még egészséges kismamának sem ajánlott!

Mi történik, ha egy kismama vérnyomása időnként magas?

A hő tovább emeli a vérnyomást – és ez a szoláriumra is igaz. Nemcsak a fokozott hő idején, hanem néha további 24 órán át hajlamosabb a vérnyomás a kiugrásra. A dagadt láb a toxémia jele is lehet – ami egy kóros állapot, önmagában is szoros kontrollt igényel. Azt jelzi, hogy a vese működése beszűkült. Ha a vizeletben fehérje is van, esetleg a vérnyomás is meghaladja a normális értéket, akkor azonnal kórházba kell feküdnie. A melegebb vízben való fürdőzés – például kádban – nem jelent veszélyt, mert a testnek az a része, ami nincs a vízben – le tudja hűteni.

Közösség

Kövesd oldalamat a közösségi médiában...

Elérhetőség

2024-től a Szentesi Kórház nőgyógyászatán dolgozom - és a Szegedi Egyetemen is.

Az ambulancia telefonján lehet bejelentkezni.