A magánrendelés megszűnt

2024-től a Szentesi Kórház nőgyógyászatán dolgozom - és a Szegedi Egyetemen is. Az ambulancia telefonján lehet bejelentkezni. Érdekes lesz újra a kórházban, és reméljük hasznos lesz a betegeknek is!

Hüvelyi gyulladások

A nőgyógyászati szakrendelésen a leggyakoribb panasz a hüvely nyálkahártya gyulladása. Okozhatja fertőzés, idősebbeknél hormonhiány, allergiás reakció és néha kémiai vagy mechanikai irritáció – például illatosított tisztasági betétek, habfürdő, mosószerek, fogamzásgátló habok és zselék, ritkán az óvszer is.

Bármi, ami a nők hüvelyének savasságát csökkenti (emeli a pH-t), fokozza a fertőzés valószínűségét. A változókor alatt fellépő hormonális változás, a gyakori hüvelyöblítés, a spermicidek használata, és maga a sperma is.

Normális hüvelyflóra

A hüvely nem steril, normálisan is számos baktérium jelen van. Ezek egyik típusa, a Lactobacillus tartja fenn a hüvely savasságát, ezáltal védi a nyálkahártya épségét, és segít megakadályozni a fertőzést okozó baktériumok, vagy gombák növekedését. A kislány csecsemő hüvelyében már születése után 4 órával megjelennek a baktériumok és kezdik kialakítani a természetes hüvelyflórát.

A bakteriális vaginózis, akkor alakul ki, ha a védő hatású Lactobacillusok száma csökken, ugyanakkor más, normálisan jelen lévő baktériumok (pl. Gardnerella és Peptostreptococcus) elszaporodnak. E változások oka ismeretlen, de van aki hajlamosabb rá. Stressz, vashiány elősegítheti a létrejöttét és gyakoribb olyan nőkben, akiknek nemi úton terjedő betegsége vagy több szexuális partnere van, illetve akik méhen belüli fogamzásgátló eszközt használnak. A bakteriális vaginózis önmagában nem tartozik a nemi úton terjedő betegségek közé. Előfordul nemi életet még nem élő agy monogám nőknél is.

Baktériumok okozta gyulladások

A hüvelyi fertőzések típusos tünetei a hüvelyi folyás, és a nemi szervek égő-viszkető érzése. A folyás külleme és mennyisége a kiváltó októl függ. Ritkábban társulhat hozzá alhasi érzékenység, duzzanat; egyes esetekben pedig fájdalmas közösülés illetve gyakori, fájdalmas vizeletürítés is.

A hüvelyi fertőzések olykor alig okoznak tüneteket, vagy lehetnek akár teljesen tünetmentesek is – ilyen lehet a chlamydia fertőzés. A kezeletlen hüvelyfertőzések egy része azonban, néha súlyos, szövődményekhez vezethetnek, sőt később terméketlenséghez vezethetnek, ezért nagyon fontos időben nőgyógyászhoz menni, ahol a megfelelő kezelést elő tudják írni.

A hüvelyfolyásnak, a viszketésnek és a kellemetlen szagnak számos oka lehet, ezért mind gyermek- mind felnőttkorban mindig orvoshoz kell fordulni. A nőgyógyászati vizsgálatot sok nő szereti elodázni, pedig a gyors diagnózis és kezelés biztosabb gyógyulást eredményez. A hüvely vizsgálatakor kiderül, hogy milyen mennyiségű és állagú a folyás, van-e gyanú arra, hogy a fertőzés a méh nyakcsatornáját és a méhet is elérte. Tapintással a méh és környéke általában jól vizsgálható. Ha ez jelentős fájdalmat okoz vagy a beteg lázas, a fertőzés valószínűleg tovább terjedt.

Közösség

Kövesd oldalamat a közösségi médiában...

Elérhetőség

2024-től a Szentesi Kórház nőgyógyászatán dolgozom - és a Szegedi Egyetemen is.

Az ambulancia telefonján lehet bejelentkezni.