Bejelentkezés magánrendelésre e-mailen

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Rendelési idő: kedd és csütörtök, 13-17 óra

Szülés után...

A kórházból hazakerült anyukának többféle változással kell szembenéznie, egyik-másik megijesztheti, ha nincs rá felkészülve. Ezekben a kérdésekben először a védőnőtől szoktak tanácsot kérni, mert vele vannak megfelelően bizalmas kapcsolatban.

Gyermekágyi depresszió

A gyermekágyban tapasztalható szomorúság – úgynevezett „blues” – nem ritka szülés után, egyes vizsgálatok szerint 50–70 százalékot is eléri a gyakorisága az enyhe formának. A központi idegrendszerre ható hormonok gyors változása okozza arra hajlamos nőknél. Az agyi hírvivők – mediátorok – erőteljesen reagálnak ezekre a változásra: a szerotonin a hangulatot, az ingerlékenységet befolyásolja, míg a dopamin az örömre való képességet. Nem is érti sokszor az anyuka a szülést követő 3 napon hogy hirtelen miért kezd el sírni, vagy miért érzi magát elhagyatottnak vagy alkalmatlannak. Ezek az érzések legtöbbször 2 héten belül elmúlnak, de 30 százalékban gyermekágyi depresszióba fordul a hangulati zavar.

A gyermekágyi depresszió sokkal komolyabb hangulatváltozást jelent, hetekig, hónapokig tarthat. Körülbelül az anyák 5-10%-át érinti.

A gyermekágyi lehangoltság és depresszió okai:
A gyermekvállalás és a terhesség okozta stressz is közreműködhet kialakításában. Ilyen feszültségforrások például a vajúdáskor és a szüléskor fellépő szövődmények, az alváshiány, az egyedüllét és a tehetetlenség érzése. Ha a szülőnőnek a terhesség előtt is volt már valamilyen pszichés eltérése, vagy közeli rokonai között volt depressziós, különösen veszélyeztetett lehet. A szociális támogatás hiánya és a házastársi viszály növeli a gyermekágyi depresszió esélyét.

Panaszok:

 • gyakori sírás,
 • hangulatváltozások
 • ingerlékenység
 • szomorúság
 • fokozott fáradékonyság
 • a figyelemösszpontosítás romlása
 • alvászavarok, felriadások
 • szorongás
 • megváltozott étvágy
 • reménytelenség és megfelelni képtelenség érzése
 • erős bűntudat

A tünetek megakadályozzák a nőt abban, hogy szokásos napirendje szerint éljen. Van olyan gyermekágyi depresszióban szenvedő nő, aki nem mutat érdeklődést gyermeke iránt vagy attól fél, hogy nehogy valami módon kárt okozzon csecsemőjében. Előfordul, hogy ez utóbbi a kényszer gondolatok fogalmát is kimeríti.

A védőnő egyik nagyon fontos feladata, hogy beszélgessen a nővel arról, hogy az újszülött gondozásával kapcsolatos aggodalom teljesen természetes érzés a szülés után. Sokat segítene a megelőzésben az is, ha terhesség alatt minél több kismama tanulná meg a relaxációs módszereket terhes tornán vagy kismama klubban. A többi anyuka társas támogatása megerősítheti abban, hogy bajával nincs egyedül, nem egy szörnyeteg, aki így viselkedik.

Sokan erejükön felül akarnak teljesíteni. Talán hormonális oka is van annak, hogy egyedül akarja „rendezni a fészket ilyenkor az anya” éppen ezért tudatosan kell figyelni az erő beosztására. A segítség elfogadását is meg kell tanulni, és megéri bevonni az apukát a teendőkbe akkor is, ha ez először nehezen megy.

Nagyon fontos a rendszeres, minőségi étkezés. A depressziót és pánik betegséget súlyosbító alacsony vércukorszint kialakulásának megelőzésére érdemes tudatosan  beosztani a reggelit ebédet és vacsorát.
Az orvosi segítséget igénylő eseteket minél hamarabb érdemes szakorvoshoz juttatni és ha szükséges, támogatni a kismamát a gyógyszer szedésében.

A hangulati állapotot a pszichiáter kompetenciája megítélni, de az antidepresszánsok magzatra gyakorolt hatásáról a szülész-nőgyógyász állásfoglalását kérik. Egyre több adat gyűlik ezekről a gyógyszerekről, mégis nagy felelősség akár a leállításról akár a továbbszedésről nyilatkozni – és ez továbbra sem egyedül a nőgyógyász kompetenciája vagy kötelessége.

Alacsony DHA szint

Érdeklődésre tarthatnak viszont számot azok a vizsgálatok, melyek a gyermekágyi depresszió kialakulásával és megelőzésével foglalkoznak egy telítetlen esszenciális zsírsav DHA-val (deoxihexaensav) kapcsolatosan. Tudjuk, hogy az anya DHA szintje lényegesen csökken terhesség és szoptatás alatt,mivel a magzat teljesen az anyától szerzi be az összes tápanyagot a gyors fejlődéshez, így a DEA-t is. A terhesség utolsó harmadában még gyorsabban építi be a DHA-t a májba, az agyba, ideghártyába. Az anya DHA raktárai gyorsan csökkennek, mert  nagy mennyiségben kerül a fejlődő magzathoz. Csak fél év múlva kezdi megközelíteni a terhesség előtti szintet. Egyes tanulmányok szerint az alacsony DHA szint elősegíti a szülés utáni depresszió kialakulását.  

A bipoláris zavar kezelése talán még nehezebb terhességben, mivel a hangulat stabilizátorok biztonságossága még kérdésesebb, mint a szerotonin visszavétel gátlóké. A bipoláris zavar membrán teóriája egyre inkább előtérbe kerül, ezzel együtt a szinaptikus membrán struktúráját és funkcióját befolyásoló hatóanyagok vizsgálata is. Tanulmányozták a DHA hatását ilyen betegeken, sőt bipoláris gyermek és terhes populáción is. A DHA – nagy adagban, önállóan is hatékonynak bizonyult. Számunkra a  tanulmányok konklúziója inkább az, hogy a pszichiáter által előírt kezelést is érdemes kiegészíteni DHA-val.

Nagyszámú vizsgálat azt bizonyítja, hogy  a terhesség és a szoptatás alatt folyamatosan szedett DHA lényegesen csökkenti a gyermekágyi depresszió kialakulásának rizikóját.

Pajzsmirigy alulműködés

A fáradtság, fogyás, sírásra való hajlam, remegés hátterében néha a pajzsmirigy gyulladásos megbetegedése áll. A postpartum thyroiditis a szülés utáni első évben fordul elő, túlnyomó részben autoimmun alapon jön létre, az anyák 7 százalékát érinti, de bizonyos betegségek esetén még gyakoribb a kialakulása.

I.    1-es típusú cukorbetegeknél 25% feletti a valószínűsége a kialakulásának
II.    ha már emelkedettebb szintű a pajzsmirigy ellenes antitestek szintje normális funkció mellett, akkor is 50% feletti a gyakoriság.
III.    ha már előzőleg is volt ilyen betegsége

Klinikai megjelenése 48 százalékban a pajzsmirigy alulműködése és 30 százalékban túlműködés.

Az alulműködés jellemzői: A hypothyreosist fáradékonyság, aluszékonyság jellemzi, hízás, száraz bőr, hajhullás, depresszió  és romló memória.  A magas koleszterin szint is gyakori velejárója a kórképnek.
A túlműködésnél tapasztalt tünetek: felgyorsult beszéd és gondolkodás, hasmenés, izzadás, szorongás, szívritmuszavarok, fogyás, állandó melegség érzet, kézremegés. Itt is nagyon gyakori panasz a fokozott hajhullás.

Magyarországon a termőföldek jódhiányosak és  a szelénhiányosak, így a vegyes táplálkozás nem feltétlenül biztosítja minden régióban a megfelelő nyomelem bevitelt.

A babát és édesanyját gondozó védőnőnek tehát érdemes a gyanús tünetekre figyelnie és a nyak formájának változását is észlelnie kell. Ha a családban már volt pajzsmirigy megbetegedés, akkor az anya önvizsgálata is sokat segít a korai diagnózisban:

 • Álljunk szemben egy tükör elé.
 • Egyenesítsük ki a nyak hátsó részét.
 • Igyunk egy korty vizet.
 • Eközben figyeljük meg a nyak méretének változását (az ádámcsutka alatti részen, a kulcscsont felett)
 • Az ezen a területen észlelt bármilyen megnagyobbodás, vagy daganat rendellenességet jelezhet.

A szelén jelentősége

Az újabb vizsgálatok szerint a szelént tartalmazó táplálék kiegészítők segíthetnek abban, hogy az autoimmun alapon kialakuló pajzsmirigy gyulladást megelőzzük. 151 anyát voltak be a placeboval kontrollált vizsgálatba, akiknél kimutatható volt pajzsmirigy ellenes antitest. A 12. héttől véletlenszerű besorolás mellett 200mg szeléniumot vagy placebot kaptak a páciensek. Az eredmény: a szeléniumot szedők közt 29 százalékban fordult elő a postpartum thyroiditis, míg a placebo csoportban 49 százalékban.

A jód jelentősége

A jódhiányos hypothyreosis esetén is igen erős a szabadgyökök által okozott szövetkárosodás. Az ereket bélelő endothelt védő nitrogén oxid vérszintje csökken szintén csökken. A vizsgálatok felvetik, hogy érdemes lenne szelén hiányos területeken külön figyelni a szelén és a jód pótlására, ebből következik, hogy érdemes lenne azokat a kismama vitaminokat előnyben részesíteni a szülés utáni évben is, amelyekben ezek az összetevők megtalálhatók.

A fiatal anyának gyakran okoznak problémát a bőr elváltozásai. A chloasmának nevezett elváltozás az orcákon, a homlokon, az orr környékén és a ajak feletti területen gyakori és csak lassan tűnik el. Ebben a  fényvédelem fontos szerepet játszik. Az emlőbimbó sötétebb színezete és a has középvonalában haladó sötét vonal – linea nigra – körülbelül hat hónap alatt tűnik el.

Striák - terhességi csíkok

A striák – terhességi csíkok – szülés után még vöröses színűek lehetnek és csak idővel halványulnak el, de a szülés utáni fogyás során is megjelenhetnek. Elsősorban alkati hajlam dönti el,hogy kinél alakulnak ki. A száraz, vízhiányos bőr  berepedezésre hajlamosít. A rendszeres tápláló testápolás mellett a megfelelő táplálkozás, vitamin és nyomelem bevitel is javíthatja a bőr kollagén és elasztin tartalmát. Sok anyukát szomorít el az úgy nevezett cellulitisz vagy narancsbőr. A hormonális változások miatt gyakran jelenik meg szülés után. Sajnos a média is követendő példaként mutogatja azokat a nőket, akik már szülés után három hónappal kocka hasúak és szálkás izmúak, pedig a szoptatás időszaka nem erről szól. Maga a cellulitisz szó is helytelen, mert gyulladást feltételez, holott maga a jelenség nem veszélyezteti az egészséget, de esztétikai szempontból érdemes vele foglalkoznunk. Sokféle megnevezésével találkozunk a bőrgyógyászati tankönyvekben, egyike ezeknek a panniculopathia oedematofibrosa sclerotica, vagyis a zsírszöveti-kötőszöveti egységek zavara, melyben ödéma és a kötőszövet megvastagodása jellemző. Ezért is olyan egyenetlen a felszíne. A mozgás mellett nagyon fontos a táplálkozás és a folyadékbevitel.

Az A-vitamin és a biztonságosabban szedhető retinoidok fontos szerepet játszanak a bőr élettanában. Számos folyamatot szabályoznak: a sejtek – így a bőr sejtjeinek – szaporodását, megújulását, az immunrendszert és bőr határőr-védőfunkcióját.

A cinknél csak a vas található nagyobb mennyiségben a szervezetben. Tudjuk, hogy a szervezet fehérjéi akkor működnek jól, ha térbeli szerkezetük megfelelő. Mivel a cink ezt a három dimenziós térszerkezetet stabilizálja, nincs olyan sejtünk, amelynek ne lenne alkotórésze. Szerepe van az immunitásban, a sejtek osztódásában és növekedésében, a sebgyógyulásban és a szénhidrátok lebontásában, így a cukoranyagcserében. Az ízlelést és a szaglást is befolyásolja. A bőr szülés utáni regenerációjához is hozzájárul. Hiánya hajlamosít acne kialakulására, mert a bőr ellenállása csökken a bakteriális fertőzésekkel szemben. Az esszenciális zsírsavak – főként a DHA - megfelelő bevitele a táplálékkal szintén sokat segít a bőr regenerációjában. Hiányában a bőr száraz, gyulladásra hajlamos. Szerepe van a bőr víztartalmában és rugalmasságában. Elősegíti a bőr védő funkciójának erősödését.

Az E-vitamin a védő hatást úgy éri el, hogy nagy oxidáló hatása révén a szabad gyökök hamarabb lépnek vele reakcióba, mint a szervezetünk sejtjeivel. Szabad gyökök minden sejtben keletkeznek azok anyagcseréje során, de a regenerálódó szervezetnek – így a bőrnek is – nagyon fontos a károsodások elkerülése. Az immunrendszer védőfunkcióját is sok ponton támogatja, így csökken a fertőzések kialakulása. Csökkenti a bőr sérülékenységét, gyorsítja a sebgyógyulást, .

Hajhullás...

A baba születése utáni negyedik hónapban nagyfokú hajhullást tapasztal sok anyuka. Legtöbbször ártalmatlan jelenségről van szó. A terhesség elején tapasztalt a hajdúsulás ilyenkor a visszájára fordul. A terhesség alatt a haj növekedését elősegítő női nemi hormonok, a sárgatest hormon és a tüszőhormon szintje magasabb. Ez serkenti a sejtosztódást a hajgyökereknél, és meghosszabbítják a növekedésben lévő hajszálak élettartamát. A hajszálak tovább maradnak ebben a növekedő fázisban, mint egyébként szoktak.

Három hónappal a szülés után azonban lecsökken a női hormonok szintje, ezért a hajszálak hirtelen átkerülnek az átmeneti fázisba, amikor már növekedésük leáll, és a hajhagyma leválik a hajszemölcsről. Ez az utolsó fázisa életciklusuknak. A fokozott hajhullást tehát az idézi elő, hogy azok a hajszálak is ekkor hullanak ki, amelyek már korábban „távozásra” lettek volna ítélve. Amennyiben még 6-9 hónap után sem normalizálódik a hajvesztés mennyisége, érdemes orvoshoz fordulni, és diagnosztizálni a hajhullás valódi okát, mert ennyi idő alatt már le kell játszódnia a terhesség miatti hormonális változások következményeinek. A cink, a vas, a szelén és az E és A vitamin hiánya zavarja a hajas fejbőr regenerációját is, mert zsírosodást és korpásodást egyaránt előidézhet.

A hozzáértő tanácsadás sok szorongástól kíméli meg a fiatal anyákat, míg a megfelelő időben történt szakorvosi segítséghez irányítás lehetővé teszi, hogy megelőzzük a komolyabb elváltozások kialakulását. A táplálkozási tanácsadás eddig is részét képezte a védőnői tanácsadásnak. Az újabb vizsgálatok eredményeinek ismerete hozzásegít, hogy még többet segíthessünk nekik.


Közösség

Kövesd oldalamat a közösségi médiában...

Magánrendelés

Család és Nővédelmi Tanácsadó

Cím: 6600 Szentes, Ady Endre u. 18.