Bejelentkezés magánrendelésre e-mailen

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Rendelési idő: kedd és csütörtök, 13-17 óra

Policisztás Ovárium Szindróma

A PCOS a nők körében jól ismert a betegség. Az átlagnépesség női tagjainak mintegy 20%-át érinti. Mit is takar ez az elnevezés?

A PCOS (policisztás ovárium szindróma) elnevezés a petefészek betegségére utal, de számos hormonális és anyagcserezavar is áll a háttérben, melyek szerteágazó tüneteket produkálnak. Ilyen a rendszertelen vagy hiányzó peteérés, az aknés bőr, emelkedett inzuliszint a vérben, lappangó cukorbetegséggel, férfias szőrzet, hasi elhízás, hajhullás, depresszió. A felsorolt tünetek nagy részéért a férfias típusú hormonális változások a felelősek. Normálisan a menstruációs ciklus első felében érésnek indul 8-10 petesejt, egy domináns kiválasztódik amelyik megérik a 14. napon. PCOS esetén is megindul a 8-10 pete érése, de végül egy sem érik meg, hanem a petefészek borítása alatt kis gyöngyöcskéhez hasonlító képlet formában helyezkednek el, és a női hormonok helyett férfi hormont termelnek (androgéneket). A petefészek borítása egyre vastagszik és már át sem tudná törni a tüsző akkor sem, ha megrepedne. A petefészek ilyenkor megnagyobbodott és „cukormáz-petefészek”-nek nevezzük kinézete alapján.

Említettem az inzulin rezisztenciát. Összefügg ez a kórkép a testsúllyal?

A PCOS-ben szenvedő lányok nagy része elhízott, és köztük 50%-ban megjelenik a vér magas inzulinszintje, és a sejtek inzulinérzéketlensége. A normál testsúlyú PCOS-ok között 10-20% az inzulinrezisztens. Az elhízás tovább rontja a PCOS-t, míg a fogyás és a mozgás javítja az inzulinérzéketlenséget, de a normális súlyú PCOS-sok is folyamatos ellenőrzésre, kezelésre szorulnak. Ha hosszú ideig kezeletlen ez az anyagcsere elváltozás, akkor nemcsak a teherbe eséssel lehet gond, hanem a korai érelmeszesedéssel és a thrombózis hajlammal is. A kezelőorvosok ezért gyakran javasolnak olyan gyógyszert, mely a cukorbetegségben használatos. Az inozitol nevű táplálék kiegészítőről is kimutatták, hogy folyamatos szedésével a PCOS jól karban tartható.

Milyen nőket fenyeget a PCOS?

A családon belüli halmozódás nagy, így bizonyosan van a betegség hátterében örökletes tényező is. Napjainkban kiterjedt kutatásokat folytatnak a környezeti ártalmak és a PCOS összefüggéseinek feltárására. Szóba kerültek bizonyos csomagolóanyagok, melyek mikrohullámú sütőkben olyan káros anyagok felszabadulását okozzák, mely hatással lehet a betegségre.
Sok PCOS szülő hozza a lányát a nőgyógyászhoz, endokrinológushoz, rendszertelen menstruáció és szőrösödés miatt. Így korábban megkezdődhet a kezelés.

Említettem a meddőséget is. Teherbe tud esni egy PCOS beteg?

Mivel nincs minden hónapban peteérés nehéz lehet a teherbe esés is, ha van peteérés, és megtermékenyülés is, akkor a beágyazódással vannak gondok és sokszor vetélés lesz, a zavart hormontermelés miatt. Speciális, antiandrogén tartalmú fogamzásgátló szedése nagyon fontos és hasznos akkor, ha a nő nem akar még teherbe esni. Ezzel megelőzhető a sok kis androgén termelő ciszta kialakulása a petefészekben és a PCOS-ra jellemző, vastag borítás sem alakul ki. Ha gyermeket szeretne a PCOS-s nő, akkor nem csak elhagyja a gyógyszert és vár a pozitív menotesztre, mert minél rövidebb idő alatt meg kell termékenyülni egy petesejtnek, ezt szükség esetén hormonkezeléssel is segítjük. Az inozitol szedése mindeképpen javasolt már a tabletta elhagyása előtt. Sajnos ez a betegség a terhesség után általában visszatér.

Milyen kezelési módszerek ismertek a PCOS-ban?

A PCOS nem gyógyítható, de a tünetek visszafordíthatóak és az állapotromlás megakadályozható, éveken át alkalmazott megfelelő kezeléssel.
A terápia egyik fontos eleme az inzulin rezisztencia kezelése, melyhez sokszor egy étrend-kiegészítő is elég. Az inozitol tartalmú szerek, hatékonyak az inzulin rezisztencia kezelésében és segítik a peteérést is. Súlyosabb esetben szájon át szedhető cukorbetegségre ható gyógyszereket lehet felírni.
Androgénszint csökkentés érdekében megfelelő fogamzásgátlókkal segíthetünk. Sokan óvakodnak a  fogamzásgátlóktól, de vannak olyan betegségek ahol súlyos szövődményektől védheti meg a pácienst. A menopausa idejére a méh nyálkahártya daganatok előfordulásának esélye 10-szerese kezeletlen PCOS betegeknél, míg a fogamzásgátlót szedők körében „csak” 2,5-szeres.
Fontos az életmódváltás is, a már említett normál testsúly megtartása érdekében. A rendszeres mozgás is segíti a testsúly stabilizálást.
Minél korábbi stádiumban kezeljük a betegséget, annál kevesebb szövődmény várható. A saját tapasztalatom szerint a PCOS betegek száma nő, de találkoztam már olyan tudatos anyukával – aki szintén PCOS-ás – aki már 16 évesen elhozta vizsgálatra a tüneteket még alig mutató lányát.

Közösség

Kövesd oldalamat a közösségi médiában...

Magánrendelés

Család és Nővédelmi Tanácsadó

Cím: 6600 Szentes, Ady Endre u. 18.