A magánrendelés megszűnt

2024-től a Szentesi Kórház nőgyógyászatán dolgozom - és a Szegedi Egyetemen is. Az ambulancia telefonján lehet bejelentkezni. Érdekes lesz újra a kórházban, és reméljük hasznos lesz a betegeknek is!

Szorongás és változókor

A tudás csökkentheti a szorongást. Milyen információkat gyűjthetünk erről a témáról, ha közeledünk a 40-hez vagy 45-höz?

Ha még minden olyan, mint régen, akkor valószínűleg nem nagyon erőltetjük ennek az életszakasznak a tanulmányozását – hacsak nem pszichológus, vagy nőgyógyász a mesterségünk… és azt gondoljuk, hogy a pácienssel megtörténhet a változókor, de velünk nem.

Talán már sejtjük, hogy meg kell barátkozni a ráncokkal, a termékenység végével és azzal, hogy a gyerekeknek már nincs szüksége az állandó jelenlétünkre. Szakkönyvekben ezt „üres fészek” szindrómának hívják.
Ha ezt az egész változókort nagyon nem akarnám, akkor jó sokat edzenék és kihasználnám a plasztikai sebészet és kozmetológia vívmányait, esetleg a tizenéves divatot és szóhasználatot követném sőt, még románcba is bonyolódhatnék valakivel. A torna egyébként nemcsak azért jó, mert egészséges és jó alakom lesz tőle. Az egyik legfontosabb dolog, hogy érzem a testhatáraimat és ez biztonságot ad. A férfiak visszajelzése is jól jön persze arról, hogy nő vagyok még mindig és szemrevaló.

Nézzük a párkapcsolatot! Mindkettőnkkel sok minden történt az elmúlt 20-25 évben, egyikünk sem az már, mint amikor összejöttünk. Nem tudom, mi lesz, ha most mind a ketten „újra akarjuk fogalmazni önmagunkat”.
Azt is tudom, hogy várható az életközépi krízis. Visszatekintek, hogy eddig mit tettem le az asztalra, mennyire váltottam valóra gyermekkori álmaimat. Ha előre nézek, akkor talán van még annyi idő, hogy valami mást csináljak. Az az új az egészben, hogy szembesülök azzal, hogy az idő nem végtelen. Most kell eldönteni, hogy jó-e az életem így, ahogy van, vagy megváltoztassam… vagy beletörődjek.  A könyvekben az életközépi krízisnél azt olvasom, hogy a munkámon is elgondolkodom, „megvalósítottam-e önmagamat”? Manapság az is nagy öröm, ha van munkahelyem. A 40 év feletti nőket nem kényezteti el a munkaerőpiac. Ha még olyan időszakaim jönnének, hogy váratlanul nagy mennyiségű vérzések jelentkeznének, és emiatt nem tudnék dolgozni, az katasztrófa lenne.

Emlegetik, hogy néhány női vezetőnek befellegzik a változó korban: hisztisek lesznek, kiszámíthatatlanok és nem úgy döntenek, mint előtte.  A jelenség meglehetősen gyakori és hasonlóságok is felfedezhetők, így megérdemli, hogy egy kicsit az agyi, hormonális változásokat is áttekintsük.

Nézzünk először egy statisztikát a változó korú nők lelki állapotáról a hasonló korú férfiakhoz hasonlítva:

Lelki-közéleti panaszok

Lelki-közérzeti panaszok

Egy 43 éves nő ezt mondta a nőgyógyászati rendelésen:

„Azért vagyok itt, mert nem akarom kikészíteni a családomat. Hirtelen ideges leszek, leszidom őket, aztán persze bocsánatot kérek. Rögtön sírok, pedig nem is bántottak meg. Olvastam a premenstruális szindrómáról és lehet, hogy nekem az van, de eddig nem volt soha. Néha mintha lenne hőhullámom, de aztán megint nincs. Az alvás nem olyan, mint régen. A legfurcsább, hogy nem jutnak eszembe a szavak, főleg a nevek. Minél elkeseredettebben keresem, annál kevésbé. Nem tudom, mi ez és mi lesz velem.”

Vajon mi történik ilyenkor? Az egyik legfontosabb dolog az, hogy az első tünetek már akkor megjelenhetnek, amikor szabályos a menstruáció, esetleg már rövidebbek a ciklusok. Az idegesség, alvászavar kialakulásának nem feltétele az, hogy lecsökkenjen a petefészek által termelt ösztrogén szintje. Az agy hipothalamusz nevű területe irányítja a női ciklust – és még sok mást. Ez a központ többféle központ felől kap információkat, melyeknek egymással harmóniában kellene lenniük ahhoz, hogy rendben legyen a ciklus, a hőszabályozás és a közérzet.

valtozokor3

45 éves nő: „Már majdnem egy éve nem tudom kiszámolni, hogy mikor jön a vérzésem. Bármikor jöhet. Kétszer volt gyógykaparásom, az egyik alkalommal annyi vér jött belőlem, hogy olyan volt, mint egy disznóvágáson. Nagyon vérszegény lettem utána. Azóta se lett rendes ez az egész: vagy pecsételget, vagy elindul. Volt a múltkor 2 hónap szünet, azt hittem, hogy végre elhagy, de aztán a kórházban kötöttem ki, annyi lett. Állandóan betétekkel járok. Nem tudom, a férjem is meddig bírja ezt, régebben nagyon jó volt a házaséletünk. A munkahelyemen is céloztak rá finoman, hogy találjak valami megoldást, mert ezek a váratlan hiányzások fennakadást okoznak. Tényleg félek tőle, hogy elvesztem az állásomat. Azt mondták a kórházban, hogy nincs rákom vagy ilyesmi, de a méheltávolítással megszűnhetne minden problémám. Tényleg nem lehet ezzel mást csinálni?

Nézzük meg először a normális ciklust!

A menstruáció méhnyálkahártya lelökődése, a vérzés első napját tekintik a menstruációs ciklus kezdetének, az első napnak. A menstruációs ciklust a központi idegrendszerben termelődő hormonok szabályozzák. Mindig időben emelkedik és csökken vérben a koncentrációjuk, így lesz szabályos a ciklus.
Az 1-13 napon a tüszőkben egyre több ösztrogén keletkezik. Ez az agyalapi mirigy tüszőserkentő hormonjának hatására indul be.
A tüszőrepedés fázisa következik, mely a változókorban már egyre ritkább.
A tüszőrepedés után a petefészekben levő sárgatest elkezdi termelni a sárgatest hormont, vagy progeszteront, melynek hatására a méhnyálkahártya minőségében átalakul. Ha nincs megtermékenyülés, akkor szintje gyorsan csökken, és a nyálkahártya leválik.

A változókor elején a petefészkekben egyre kevesebb a tüszők száma és egyre kevesebb inhibin nevű anyag keletkezik. Ennek az lenne a feladata, hogy jelezzen az agyi centrumnak: csökkentse a petefészket serkentő hormonok termelését. Így a tüszőserkentő hormon bombázza a petefészket, hogy termeljen több ösztrogént. Egyre több ösztrogén keletkezik, de a visszacsatolás nem működik jól, mintha nem érzékelné a szabályzó központ az emelkedett ösztrogén szintet. A nő azt érzi, hogy feszülnek a mellei, puffad a has. Közben a méhnyálkahártya egyre vastagabb lesz.

valtozokor4

A sárgatest hormonnak a ciklus második felében lenne nagyon fontos szerepe abban, hogy átalakuljon a méhnyálkahártya. Hirtelen csökkenésekor a nyálkahártya néhány nap alatt leválik és indulhat az új ciklus. Ha nincs elég progeszteron, akkor a méhnyálkahártya egyre vastagabb lesz, néha valamennyi leválik, máskor nagyobb rész távozik, de nem tisztul ki, nem frissül fel igazán. Ha hosszabb ideig tart a kiegyensúlyozatlan hormon hatás, az a méhnyálkahártya rosszindulatúvá válásának előfutára lehet – tehát nemcsak a bő vérzés veszélye áll fenn.

Persze, vannak szerencsések, akik minden panasz nélkül megússzák ezt az időszakot, másoknak csak igen enyhe panaszaik vannak. Többen úgy gondolják, hogy komoly panaszaik ellenére kibírják, mert ez így természetes. Nézzük, mit értünk „természetes” alatt! Az ember természetes környezetében, a társadalom kifejlődése előtt nagyon ritkán élte meg a 40. évet.

valtozokor5

Attól is tarthatunk, hogy bármiféle hormon szedése rákkeltő lehet. A bő vérzések esetén ennek az ellentéte igaz: ha visszaadjuk a szervezetnek a sárgatest hormont, amit már nem termel, akkor újra havonta megújul a méhnyálkahártya. Természetesen a vérzésnél a kivizsgálás nagyon fontos: lehet mióma, egyéb rosszindulatúság vagy alvadási zavar. A hőhullámok is gyakran pajzsmirigy probléma jelei, amelyek ráadásul gyakrabban jelennek meg abban az időszakban, amikor a menstruáció is kezd rendetlenné válni.

A férfiak változókora legalább ilyen érdekes: Egy 40 éves férfi tesztoszteron szintje hasonló lehet egy 70 éveséhez. A sok stressz miatt a hormon szintek nagyon megváltozhatnak. A csökkent tesztoszteron gyengeséget, koncentráció hiányt, szexuális panaszokat és depressziót okozhat. A rossz közérzet elhárítására sok férfi az alkoholt hívja segítségül.

A legfőbb tudnivaló az, hogy nagyon sokfélék vagyunk. Nem kérkedhet a könnyen átvészelt változókorral az, aki szerencsés - és nem erőltetheti saját kezelését a szomszédasszonyra az, akinek szüksége volt a hormonszintek korrekciójára. A változás lelki munkája és a párkapcsolati konfliktusok kezelése is jobban megy, ha nem zavarja a hormonok tánca miatti ingerlékenység vagy lehangoltság. Az is biztos, hogy sokak szorongását, szenvedését és munkahelyi bizonytalanságát lehetne csökkenteni tudással és megfelelő kezeléssel.  Az új szakasz kellemes és sikeres lehet a változás átvészelése után, melyhez mindenkinek testre kell szabnia a módszert, egyénisége és alkata szerint.

Közösség

Kövesd oldalamat a közösségi médiában...

Elérhetőség

2024-től a Szentesi Kórház nőgyógyászatán dolgozom - és a Szegedi Egyetemen is.

Az ambulancia telefonján lehet bejelentkezni.