A magánrendelés megszűnt

2024-től a Szentesi Kórház nőgyógyászatán dolgozom - és a Szegedi Egyetemen is. Az ambulancia telefonján lehet bejelentkezni. Érdekes lesz újra a kórházban, és reméljük hasznos lesz a betegeknek is!

Testedzés a terhesség elején

Futás: Van, aki eddig is futott és megszokta, hogy ilyen módon vezeti le a feszültséget. A terhesség nem az izomszálkásítás időszaka, aki ilyenkor kezdené a futást, azt inkább lebeszélném.

  • A futáskor az izmok felé áramlik a vér és előfordulhat, hogy ezért a babához kevesebb jut.
  • A „zötykölődés” elősegíti a kismedencei szervek lecsúszását, a szalagok megnyúlását.
  • A terhességben olyan anyagok is keletkeznek, melyektől a kötőszövet és az ízületek lazábban lesznek, így a ficamok is nagyobb valószínűséggel alakulnak ki.
  • A terhességi torna megmozgatja az ízületeket és a visszereket, segít a helyes légzés megtanulásában. Aki erősebb terheléshez szokott, az választhatja az úszást is - ha nem hajlamos hüvelyi fertőzésekre.

Hamarosan itt a nyár, úszhat-e egy 34 hetes kismama a folyóban vagy tóban?

Ezt a méhszáj állapota határozza meg. Nem javasoljuk a folyóban, tóban vagy termálmedencében való úszást, ha méhszáj kicsit nyitott vagy megrövidült, mert ilyenkor attól tartunk, hogy a baktériumok könnyebben juthatnak fel a magzatburokhoz. Van, aki tudja magáról, hogy minden fürdőzéskor folyás alakul ki nála, mások sokkal ellenállóbbak, szerencsésebb alkatok.

Semmiképpen nem ajánlott terheseknek a fenti helyeken fürdeni, amikor nagy meleg van, és a víz minősége is egyre romlik. (Érdemes informálódni, hogy a környékbeli folyók mennyire szennyezettek.) A tampon használata nem véd meg minden hüvelyi fertőzéstől, nem is javasolt rutinszerűen alkalmazni.

A kismamák nagyon hajlamosak felfázni, a húgyhólyag-gyulladásnak pedig vesemedence-gyulladás lehet a következménye. (A vizes fürdőruhára tehát nagyon kell vigyázni.) Mindemellett hatalmas élmény, amikor a baba is élvezi a vizet és hozzáfog „pancsolni” a hasunkban. Valahogy úgy van ez, hogy amikor az anyuka jól érzi magát, akkor a baba is.

Közösség

Kövesd oldalamat a közösségi médiában...

Elérhetőség

2024-től a Szentesi Kórház nőgyógyászatán dolgozom - és a Szegedi Egyetemen is.

Az ambulancia telefonján lehet bejelentkezni.